نگاهی بر وضعیت محصولات کشاورزی در شهرستان خنج


در سال زراعی 95 – 94، سطح آبیاری تحت فشار در مزارع گندم و جو شهرستان خنج رشد قابل توجهی داشته که همین موضوع باعث شد شهرستان خنج در این زمینه رتبه اول استان را کسب نماید.

به گزارش خنج کهن، شهرستان خنج با 16 هزار هکتار سطح اراضی زراعی و باغی، یکی از شهرستان های مستعد در زمینه تولید محصولات کشاورزی در جنوب استان فارس بوده که در توانسته در سال زراعی 95 – 94، در زمینه آبیاری تحت فشار مزارع گندم و جو، رتبه نخست در بین شهرستان های استان فارس را کسب نماید.



محصولات تولیدی این شهرستان شامل گندم، جو، کنجد، کلزا، چغندر قند، هندوانه، شمام، خیارسبز، گوجه فرنگی، بادنجان، کدو، خرما، لیموترش، لیموشیرین، پرتقال، نارنگی، زیتون و ... بوده که گندم آبی با دارا بودن 2500 هکتار سطح زیر کشت، بیشترین محصول تولیدی این شهرستان می باشد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خنج بمناسبت روز جهاد کشاورزی، در گفتگو با خنج کهن گفت: مجموعه جهاد کشاورزی شهرستان خنج شامل مدیریت و دو مرکز خدمات بخش های مرکزی و محمله می باشد که در سطح مدیریت شهرستان، چندین اداره از جمله ادارات تولیدات گیاهی و دامی، ترویج و مشارکت مردمی، فنی و زیربنایی و همچنین امور اراضی وجود دارد.



بستان اسلامی عنوان کرد: سطح کل اراضی زراعی و باغی در شهرستان خنج، 16 هزار هکتار بوده که مقدار 2550 هکتار آن باغ، حدود 2500 هکتار گندم آبی و 800 هکتار نیز جو آبی می باشد.

وی ادامه داد: در این شهرستان، 3500 هکتار سیفی جات خارج از فصل که شامل هندوانه، شمام، خیارسبز، گوجه، بادنجان، سبزی و ... می باشد، وجود داشته و همچنین حدود 1800 هکتار نیز کشت کنجد وجود دارد.

مدیر جهاد کشاورزی خنج با بیان اینکه گندم و جو دیمی در شهرستان خنج حدود 8 هزار هکتار را به خود اختصاص داده، گفت: این محصولات در سه فصل تابستان، پاییز و زمستان در همان 16 هزار هکتار اراضی، کشت می شود.

اسلامی افزود: نکته ای که لازم است ذکر شود این است که در زمینه سیفی جات و همچنین باغ های شهرستان، آبیاری به صورت 100 درصد قطره ای انجام می گیرد.



وی اظهار داشت: در سال زراعی 95 – 94، سطح آبیاری تحت فشار در مزارع گندم و جو شهرستان خنج رشد قابل توجهی داشته و سطوح آن به 1150 هکتار رسیده است که همین موضوع باعث شد شهرستان خنج در این زمینه رتبه اول استان را کسب نماید.

این مقام مسئول در خصوص محصولات تولیدی ناشی از کشاورزی شهرستان، گفت: محصولات زراعی شهرستان خنج شامل گندم، جو، کنجد، کلزا و چغندر قند و همچنین محصولات سیفی جاتی شهرستان شامل هندوانه، شمام، خیارسبز، گوجه فرنگی، بادنجان، کدو و سبزی های خوراکی می باشد.

اسلامی ادامه داد: در زمینه باغات نیز، بیشترین محصولات شامل خرما، لیموترش، لیموشیرین، پرتقال، نارنگی، زیتون و همچنین مقداری انگور می باشد.

وی در پاسخ به این سؤال که کدام یک از روستاهای خنج، بیشترین تولید محصولات کشاورزی در سطح شهرستان را دارا می باشد، گفت: بیشترین سطح زیر کشت و تولید گندم و جو مربوط به روستای سیف آباد از توابع بخش مرکزی می باشد؛ بیشترین تولید سیفی جات خارج ار فصل، در روستای کورده و بیشترین تولید مرکبات نیز در روستای جهره صورت می گیرد.



مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خنج با اشاره به خشکسالی های اخیر و کمبود آب، گفت: منابع آبی شهرستان شامل یک چشمه در روستای "شهرستان حمامی"، 12 رشته قنات و 1400 حلقه چاه بوده که عمده منابع آبی شهرستان از همین چاه ها می باشد.

اسلامی افزود: با توجه به بحران خشکسالی و کمبود آب، ﻣﺘﺄسفانه هم مقدار آبهای زیرزمینی کم شده و هم این آبها به سمت شور شدن پیش می روند.

وی با بیان اینکه سیاست وزارت جهاد کشاورزی، سازمان و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بر حفظ منابع تولید از جمله آب و خاک می باشد، گفت: در راستای حفظ منابع آب و خاک موجود در شهرستان، لازم است اقداماتی نظیر توسعه آبیاری تحت فشار (قطره ای) در مزارع گندم انجام شود که این کار منجر به کاهش مصرف آب و همچنین افزایش تولید در واحد سطح خواهد شد.

مدیر جهاد کشاورزی خنج ادامه داد: در خصوص کشت چغندر قند، بهتر است در فصل زمستان کشت شود.



توسعه آبزی پروری از جمله پرورش میگوی وانامی در روستای جنگویه، تسطیح لیزری اراضی، احیا و مرمت قنات ها، احداث کانال های آبیاری عمومی و استفاده از دستگاه های کاشت بذر که در سال 94 تعداد 5 نوع از آن وارد شهرستان شده است، از روشهای دیگری بود که مدیر جهاد کشاورزی شهرستان در خصوص حفظ منابع آب و خاک بیان نمود.

اسلامی در خصوص مشکلات پیش روی کشاورزان شهرستان نیز عنوان کرد: یکی از مشکلات عمده در زمینه کشاورزی در شهرستان خنج، محدودیت آب و پایین بودن کیفیت آن به دلیل خشکسالی های اخیر می باشد. قیمت محصولات کشاورزی و افت و خیز قیمت سیفی جات نیز یکی دیگر از مشکلات کشاورزان شهرستان می باشد.



وی، عدم وجود صنایع تبدیلی را یکی دیگر از مشکلات موجود شهرستان در زمینه کشاورزی عنوان کرد و گفت: برخی از محصولات تولیدی این شهرستان مانند خرما، کنجد و مرکبات اگر بصورت صحیح بسته بندی و یا به محصولات جانبی تبدیل شوند، موجب می شود تا بهره برداران در زمینه فروش محصولات خود به مشکل برنخورده و محصولات خود را با قیمت مناسب به فروش برسانند.


 


۲۷ خرداد ۱۳۹۵